Værktøjet mindfulness.

Som fysioterapeut arbejdede jeg i en lang årrække på psykiatrisk sygehus. Jeg fik erfaring med hvordan vores krop påvirkes, når vi rammes af psykisk sygdom, angst og stress. Dengang for nogle år tilbage lavede jeg en del guidede afspændingsøvelser med patienter. I øvelserne skulle patienten sende opmærksomheden rundt i kroppen og registrere tilstanden og mærke åndedrættet uden at gribe ind. Dette gjorde jeg med henblik på, at de kunne blive bedre til at mærke deres krop og kropslige signaler. 

Og man kan lære meget om sig selv ved at kunne lytte til kroppens signaler. Ved at lytte til signalerne og forholde sig til dem kan det give en bedre platform at agere ud fra. Jeg kan huske, at jeg dengang tænkte, at det var ærgerligt at målgruppen for denne praksis indenfor mit fag kun var til mennesker med psykisk sygdom og ikke for alle os andre. Det med at kunne være nærværende og kunne lytte til kroppens signaler er noget mange af os kan have udfordringer med. 

Måske dæmper vi noget af det vi mærker med mad, alkohol eller ved at køre rigtig hurtigt derud i et mønster, der måske ikke er det bedste for os. Inden jeg forlod psykiatrien i 2004 deltog jeg i en videreuddannelse der hed ”Kognitiv terapi for fysioterapeuter der arbejder i psykiatrien”. En del af indholdet var en uges introduktion og praksis af mindfulness. Jeg blev vildt overrasket. Jamen det er jo næsten det samme vi har gjort i årevis og hvorfor er det nu psykologer, der skal beskæftige sig med det.

Men det korte af det lange er, at det virker og det gør det for alle. Jeg har selv praktiseret mindfulness i lange perioder siden og gør det nu fast dagligt. Jeg oplever intet stort hokus pokus. Jeg registrerer og sanser i min krop og mine omgivelser og jeg registrerer mine tanker og følelser. Jeg kan registrere dem og lade dem glide i baggrunden. Jeg mærker her og nu. Og jeg arbejder mentalt med det faktum, at der kun er her og nu. Og det gør en forskel for mig.

Så kunne du tænke dig at mærke den forskel, så er der rigtig mange steder du kan stifte bekendtskab med denne form for meditation. En af de helt store personer der har båret mindfulness frem i den vestlige verden er amerikaneren Jon Kabat-zin. Så vil du lære mere om mindfulness, så gå på ”You Tube” og søg Jon Kabat-Zin og lyt til en af hans mange forelæsninger eller søg på ”Jon Kabat-zin guidede meditationer”  og start din egen daglige praksis ved at lytte til dem dagligt.

Personligt gør jeg det altid om morgenen, når jeg står op. Inden jeg vækker børn og går i gang med dagen. Så afprøv om det er noget for dig.

God virkelyst...